Środa, 05 lutego 2025

PROGRAM ŻYWNOŚCIOWY -FEPŻ (2021-2027) efekty – podprogram 2023

PODPROGRAM 2023 – efekty

  1. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Krynicy Morskiej realizował Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie

czerwiec – grudzień 2024 r.

  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa)
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, szprot w oleju),
  • cukier (cukier biały),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe ( fasolka po bretońsku)
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 94osób znajdujących się w trudnej sytuacji

życiowej z terenu województwa pomorskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

5 755,58 kg żywności;

457 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2023 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 4 warsztaty edukacyjne,

w których wzięło udział łącznie 13 osób.

6. Rodzaje warsztatów:

Edukacji ekonomicznej – 1 spotkanie dla   8 uczestników

Kulinarne – 1 spotkanie dla 5 uczestników

Niemarnowania żywności – 2 spotkania dla 13 uczestników