Sobota, 06 grudnia 2025

Pomoc żywnościowa -Podprogram 2024 efekty

PODPROGRAM 2024 – efekty

  1. Centrum Usług Społecznych w Krynicy Morskiej realizował Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2024, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie

luty – listopad 2025 r.

  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa)
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, szprot w oleju),
  • cukier (cukier biały),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe ( fasolka po bretońsku)
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 92osób znajdujących się w trudnej sytuacji

życiowej z terenu województwa pomorskiego

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

5 ton 191,30 kg żywności;

535 paczek żywnościowych;

0 posiłków;

  1. W ramach Podprogramu 2024 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 4 warsztaty edukacyjne,

w których wzięły udział łącznie 20 osób.

6. Rodzaje warsztatów:

Edukacji ekonomicznej – 0 spotkań dla 0 uczestników

Dietetyczno – żywieniowe – 2 spotkania dla 10 uczestników

Kulinarne – 2 spotkania dla 20 uczestników

Niemarnowania żywności – 0 spotkań dla 0 uczestników