
PODPROGRAM 2024 – efekty
- Centrum Usług Społecznych w Krynicy Morskiej realizował Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2024, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie
luty – listopad 2025 r.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy);
- skrobiowe (makaron jajeczny, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa)
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, szprot w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe ( fasolka po bretońsku)
- Pomoc żywnościowa trafiła do 92osób znajdujących się w trudnej sytuacji
życiowej z terenu województwa pomorskiego
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
5 ton 191,30 kg żywności;
535 paczek żywnościowych;
0 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2024 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 4 warsztaty edukacyjne,
w których wzięły udział łącznie 20 osób.
6. Rodzaje warsztatów:
• Edukacji ekonomicznej – 0 spotkań dla 0 uczestników
• Dietetyczno – żywieniowe – 2 spotkania dla 10 uczestników
• Kulinarne – 2 spotkania dla 20 uczestników
• Niemarnowania żywności – 0 spotkań dla 0 uczestników