PODPROGRAM 2023 – efekty
- Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Krynicy Morskiej realizował Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie
czerwiec – grudzień 2024 r.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy);
- skrobiowe (makaron jajeczny, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa)
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, szprot w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe ( fasolka po bretońsku)
- Pomoc żywnościowa trafiła do 94osób znajdujących się w trudnej sytuacji
życiowej z terenu województwa pomorskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
5 755,58 kg żywności;
- W ramach Podprogramu 2023 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 4 warsztaty edukacyjne,
w których wzięło udział łącznie 13 osób.
6. Rodzaje warsztatów:
• Edukacji ekonomicznej – 1 spotkanie dla 8 uczestników
• Kulinarne – 1 spotkanie dla 5 uczestników
• Niemarnowania żywności – 2 spotkania dla 13 uczestników